Eruit halen wat erin zit én stappen maken

Een goede klik is belangrijk bij één-op-één, het draait om vertrouwen

 

Per kind en per situatie kijken we wat de behoefte en de best bijpassende behandelvorm is en waar die het beste kan worden geven. Het kan ook een mix zijn, bijvoorbeeld door dat wat individueel is besproken/aangeleerd daarna in een gecontroleerde en dus veilige groepssituatie uit te proberen om zo zelf te ervaren hoe dat er in de praktijk aan toegaat en of het (al) werkt.
Individuele begeleiding door een van onze vaste behandelcoaches is erop gericht vaardigheden aan te leren om de (maatschappelijke) zelfredzaamheid te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn het aanleren van een dagstructuur of een gedragstraining zoals het herkennen en benoemen van gevoelens.

Wat is de behoefte, wat moet er aangeleerd of verder doorontwikkeld worden? Als we dat hebben vastgesteld, maken we een persoonlijk behandelplan en gaan we sturen op doelen. Dus eerst koers bepalen en de bakens uitzetten, waarbij het geen schande is wanneer er tussentijds een of meerdere bakens iets verzet moeten worden. De praktijk leert dat het soms even tijd nodig heeft, maar samen kunnen we heel veel bereiken.

Begeleiding thuis

 

Individuele begeleiding verzorgen we zoals gezegd daar waar het op dat moment het meeste effect heeft. Wanneer het erom gaat om de thuissituatie – het gedrag en daarmee de sfeer in huis – te veranderen/verbeteren dan kiezen we vaak voor begeleiding thuis. Daarbij worden ook de overige gezinsleden actief betrokken om zo de gewenste verandering in de thuissituatie te bereiken.